Ha egy hús sütése több időt igényel, akkor úgy takarékoskodhatunk az ebéd elkészítésére szánt időnkkel, hogy egy füst alatt készítjük azt el a köretekkel. Így történt ez ennél az ételnél is, ahol együtt készült a hús a töltött krumpli és töltött alma köretettel.

Ahogy én készítettem:
80 dkg csontos, bőrös malackarajt használtam egészbe hagyva. A bőrét bevagdostam és a húst megspékeltem néhány gerezd fokhagymával.

Gyorspácot készítettem:
2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors és őrölt fűszerkömény, 4 cikk zúzott fokhagyma, 2 teáskanál só, 1 teáskanál méz, 2 evőkanál száraz fehérbor összekeverve. Ezzel a páccal alaposan bedörzsöltem a karajt minden oldalról és legalább fél órát állni hagytam.
Addig előkészítettem a burgonyát:
Körülbelül azonos nagyságú burgonyákat hámoztam, majd keresztbe bevagdostam a két harmadáig.
Füstölt sajtot és sonkát olyan méretű csíkokra vágtam, hogy a krumplin keletkezett résekbe be tudjam dugni.

A réseket felváltva sonka és sajt darabokkal megtöltöttem.
1 evőkanál extra szűz olívaolajjal összekevertem sült krumpli paprikás fűszer keveréket. Minden egyes darabot bedörzsöltem vele.

Ezt követően egy megfelelő méretű tepsit mangalica zsírral bőven kikentem. Belehelyeztem csontos részével lefelé a pácolt húst és körbe raktam a fűszerezett töltött krumplival. Késsel vágtam még zsír darabokat a hús és krumpli tetejére, alá öntöttem 1,5 dl száraz fehérbort és lefedtem. Lehet fóliával, bár én olyan szerencsés voltam, hogy volt még egy olyan méretű tepsim, ami pontosan befedte a másikat, így én azt borítottam rá és sütőbe dugtam. 180 fokon 1 órát sütöttem így.

Közben az alma köretet is elkészítettem:
Az almáknak mosás után kivájtam a magházát. Magozott meggyet fahéjjal és vaniliás cukorral ízesítettem, amit a kivájt magház helyére betöltöttem. A megtöltött almákat alufólia darabokra helyeztem, ami csak az alsó egy harmadáig takarta az almákat. Ez védte meg, hogy a kicsepegő lé miatt sütés közben ne tapadjon a tepsibe.

Amikor a hús már egy órát sült, kivettem a sütőből, meglocsoltam a felgyűlt zsírral. Az elkészített almákat a krumpli mellé a hús köré helyeztem a tepsibe.

Újra lefedtem és még együtt sütöttem fél órát.
Ezt követően levettem a borítást a tepsiről, kiszedtem a krumplikat és almákat, mert ezek már elkészültek. Melegen tartottam tálalásig.

A tepsit a hússal fedetlenül visszatettem a sütőbe és még 30 percet pirítottam, hogy finom ropogós legyen a bőre.
Mivel minden elkészült, lehetett tálalni.
Mindenki magának adagolta ízlésének megfelelően a tányérjára.

Jó étvágyat!