Ennek az ételnek már az illata is étvágygerjesztő, de megkóstolva, szinte az egekben jártunk. Ehhez csak annyi kellett, hogy a nyári gondoskodás, előtérbe kerüljön. A nyáron aszalt vargánya gombát használtam, ami csodálatos illatot és ízt kölcsönzött az egyébként is finom falatoknak.
Ahogy én készítettem:
Csirkemellből és a nyáron szárított vargánya gombából készítettem. Ha nincs elegendő vargánya gombánk, kiegészíthetjük más gombával is, mert már egy kevéske vargánya is megadja az íz és illat hatást.
A csirkemellet, apróbb kockákra vágtam.
A gombát langyos vízbe áztattam, amíg vissza nem nyerte puhaságát.
Vöröshagymát apró kockákra vágtam és zsíron megdinszteltem. Hozzáadtam a húst és a gombát,majd kevés langyos vizet öntöttem hozzá. Együtt sütöttem. Sóval, borssal,zúzott fokhagymával, fűszepaprikával, rozmaringgal és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítettem. Zsírjára sütöttem.
Közben a tejszínben a lisztet csomómentesre kevertem és ezzel dúsítottam a megsült, vargányás húst. Kavargatás mellett, jól kiforraltam. Ha sűrű lenne, további tejszínnel vagy tejjel lehet hígítani. A végén citromlével picit savanyítottam és jól elkevertem.
Zöldséges (spenót, paradicsom) durum tésztával tálaltam.
A tésztát, forrásban lévő sós, olajos vízben megfőztem. A főzése úgy történik, hogy a forró vízbe helyezése után, megkavargatjuk és csak 5 percig hagyjuk a tűzön. Utána levesszük, fedővel lefedjük és a gőzben puhára fog párolódni. Ezt közben kóstolással ellenőrizzük. Amikor elérte a megfelelő állagot, leszűrtem, langyos vízzel leöblítettem, jól lecsöpögtettem és tálaltam.
Vargányás, nyári ízeket idéző finomságot ehettünk.
Jó étvágyat!