Krumplis derelye
2016. február 23. írta: SzepiÁgi

Krumplis derelye

Palóc hagyomány őrzése

 

Palócföld jellegzetes ételei a krumplis, tésztás ételek. Egy palócföldi ismerősömtől tanultam én is ennek az ételnek az elkészítését és azóta nagy keletje van a család körében.

etel_007_renamed_by_iws.jpg

Ahogy én készítem:

Hozzávalók:
Tésztához:
 50 dkg liszt, 2 db tojás, só, kevéske víz

Töltelékhez:

50 dkg krumpli, 2 tojássárgája, tojásnyi zsír

Elkészítése:

A krumplit héjában megfőzöm, még forrón meghámozom, krumplinyomóval áttöröm. Hozzáadom a tojássárgáját, a zsírt és sózom. Jól kikeverem, ez lesz a töltelék. (lehet hozzá, borsot és kaprot is keverni)

009_renamed_by_iws_8.jpg


 A lisztből a tojásokkal, sóval és egy kevés vízzel tésztát gyúrok, (mintha levestésztát készítenék) vékonyra kinyújtom.  A tészta egyik felére kanállal, kis kupacokat teszek a töltelékből, ráhajtom a tészta másik felét. A töltelék körül jól összenyomkodom a két tésztaréteget, hogy ne nyíljon szét főzés közben. Derelyevágóval felvágom.

017_renamed_by_iws_16.jpg

Forrásban lévő sós vízben, amibe egy kis zsírt is teszek, megfőzöm a derelyéket. Leszűröm, alaposan lecsepegtetem és meglocsolom kevés olvasztott zsírral.

020_renamed_by_iws_12.jpg

 Mi lepirítva szeretjük. Túróval megszórva és tejföllel tálalom.

etel_006_renamed_by_iws.jpg

 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr768412382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása