Zöldségleves pihe-puha óriás grízgombóccal
2018. február 16. írta: SzepiÁgi

Zöldségleves pihe-puha óriás grízgombóccal

Egy kis tavasz a télben


A téli hónapokban sem kell nélkülözni a tavaszi zöldségek ízeit, még akkor sem ha a vitamin értékük már a felére csökken. Üde színeikkel jó kedvre derítenek és finomak is. Én most egy betéttel tettem még kellemesebbé. Pihe-puha és óriás nagyságú grízgombócokkal tállatam.

078.JPG



Ahogy készítettem:


Vegyes zöldségeket hámoztam és aprítottam. Én sárgarépát, sárga színű sárgarépát karikára vágtam és karfiolt valamint brokkolit rózsáira szedtem. Természetesen ezt lehet módosítani, ki mit szeret.
Összességében 80 dkg lett a zöldség. Két evőkanál zsíron, egy nagyobb fej apró kockákra vágott vöröshagymát üvegesre pároltam. Rádobtam a zöldségeket. Néhány percig együtt pároltam.

005_renamed_by_iws_26.jpg


Fűszereztem, sóval, őrölt fekete borssal, 2 cikk zúzott fokhagymával,petrezselyemzölddel. Megszórtam két evőkanál étkezési keményítővel, lehúztam a tűzről és egy evőkanál fűszerpaprikát adtam hozzá. Felengedtem annyi húslével, amennyi levesre szükségünk van. Akinek nincs kéznél húslé, kockából is készíthet. Alaposan elkevertem és visszatettem a tűzre. A benne lévők puhulásáig főztem.

Közben elkészítettem a grízgombócokat:
2db tojást felütöttem, sóztam, borsoztam ízlésünknek megfelelően és habosra felvertem kézi habverővel.

010_renamed_by_iws_26.jpg


Hozzáadtam 10 evőkanál ( közben lemértem, ez 10 dkg-ot tesz ki) búzadarát, 1 mokkáskanál szódabikarbónát (jó a sütőpor is), néhány szál apróra vágott petrezselyem zöldet, és ½ órát állni hagytam, hogy duzzadjanak a grízszemek.

015_renamed_by_iws_15.jpg



Addigra a levesben a zöldségek is megpuhultak. Lassan fövő levesbe fagyfalt mérő kanállal gombócokat szaggattam.

019_renamed_by_iws_25.jpg


 Amikor minden gombóc bele került, lefedtem és fedő alatt főztem 20 percig. Óriásira nőttek a gombócok és pihe-puhává váltak.

021_renamed_by_iws_15.jpg

Remek kiegészítője lett a finom zöldséglevesnek.

071_renamed_by_iws_6.jpg



Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr6313675610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.02.18. 17:42:27

Alapvető recept, csak a helyesírás is ilyen jól menne...

SzepiÁgi 2018.02.19. 20:35:54

@boxorka: Köszönöm kedves észrevételét! Remélem nem olyan hibák, amik az étel elkészítésének a rovására mehetnek.

Attilajukkaja 2018.09.28. 17:50:02

@SzepiÁgi:
Májgombóccal is kipróbáltad?
Érdekelne egy könnyű húsos/májas levesgombóc. Létezik olyan?

Amúgy az elirások engnem is le szoktak blokolni! Nem is tudok ilyenkor főzni. :o))))

SzepiÁgi 2018.09.29. 16:48:19

@Attilajukkaja:
Van receptjeim között húsgombócos leves is. A májat a család levesbetétként nem igazán kultiválja :)
süti beállítások módosítása