A téli hónapokban sem kell nélkülözni a tavaszi zöldségek ízeit, még akkor sem ha a vitamin értékük már a felére csökken. Üde színeikkel jó kedvre derítenek és finomak is. Én most egy betéttel tettem még kellemesebbé. Pihe-puha és óriás nagyságú grízgombócokkal tállatam.
Ahogy készítettem:
Vegyes zöldségeket hámoztam és aprítottam. Én sárgarépát, sárga színű sárgarépát karikára vágtam és karfiolt valamint brokkolit rózsáira szedtem. Természetesen ezt lehet módosítani, ki mit szeret.
Összességében 80 dkg lett a zöldség. Két evőkanál zsíron, egy nagyobb fej apró kockákra vágott vöröshagymát üvegesre pároltam. Rádobtam a zöldségeket. Néhány percig együtt pároltam.
Fűszereztem, sóval, őrölt fekete borssal, 2 cikk zúzott fokhagymával,petrezselyemzölddel. Megszórtam két evőkanál étkezési keményítővel, lehúztam a tűzről és egy evőkanál fűszerpaprikát adtam hozzá. Felengedtem annyi húslével, amennyi levesre szükségünk van. Akinek nincs kéznél húslé, kockából is készíthet. Alaposan elkevertem és visszatettem a tűzre. A benne lévők puhulásáig főztem.
Közben elkészítettem a grízgombócokat:
2db tojást felütöttem, sóztam, borsoztam ízlésünknek megfelelően és habosra felvertem kézi habverővel.
Hozzáadtam 10 evőkanál ( közben lemértem, ez 10 dkg-ot tesz ki) búzadarát, 1 mokkáskanál szódabikarbónát (jó a sütőpor is), néhány szál apróra vágott petrezselyem zöldet, és ½ órát állni hagytam, hogy duzzadjanak a grízszemek.
Addigra a levesben a zöldségek is megpuhultak. Lassan fövő levesbe fagyfalt mérő kanállal gombócokat szaggattam.
Amikor minden gombóc bele került, lefedtem és fedő alatt főztem 20 percig. Óriásira nőttek a gombócok és pihe-puhává váltak.
Remek kiegészítője lett a finom zöldséglevesnek.
Jó étvágyat!