Az ősz váltakozó időjárásával, mindig megviseli a szervezetünket. Az immunrendszerünk legyengül, ezért gyorsabban megbetegszünk, náthásak leszünk. Kell egy kis C vitamin utánpótlás. Erre így ősz tájékán, a legalkalmasabb a sütőtök. Sülve is igen ízletes, de ajánlom a sütőtök krémpüréleves elkészítését.
Hozzávalók:
Sütőtök, 1-2 szem burgonya, egy közepes fej vöröshagyma, 3-4 cikk zúzott fokhagyma, 1 dl 20%-os főzőtejszín, 1/2 marék tisztított tökmag, fűszerek (só, bors,szerecsendió, kakukkfű)
Elkészítése:
A sütőtököt feldaraboljuk, magját eltávolítjuk, illetve átmossuk és a tök szeletekkel együtt sütőben megpirítjuk. Ha a tök megsült, héjából a húsát kikanalazzuk.
A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Húsos szalonnát vékony csíkokra vágunk és kiolvasztjuk, ha már ropogós kivesszük a zsírból. A visszamaradt zsírban az apró kockákra vágott vöröshagymát megdinsztelünk, majd a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk, de ezzel már nem pirítjuk tovább, hanem rádobjuk a tök húsát és a főtt burgonyát. Húslével felengedjük, annyival, hogy éppen ellepje. Ízesítjük a fűszerekkel és összeforraljuk. Ha már megfelelően puhák, akkor botmixerrel pépesítjük. Tejszínnel besűrítjük. Jól összekeverjük és egyet forralunk rajta.
Tálaláskor a sült szalonnát és megtisztított, pirított tökmagot a tetejére szórjuk.
Jó étvágyat!