Nagyon kedveljük a gombócos leveseket, mert mutatósak és laktatótabbak is. Most egy zöldfűszeres gombóccal bolondítottam meg az egyszerű karalábélevesemet.
Ahogy én készítem:
A karalábét apró kockákra vágom, egy kis szál sárgarépát lereszelek és húslében (lehet kockából is készíteni) só, bors, pici őrölt kömény és aprított kapor kíséretében, a karalábé puhulásáig főzöm.
Ekkor kimerek a levéből és ebben simára keverem a tejszínt, amivel sűríteni fogom.
A tejszínes lé visszaszűrése után, még együtt főzöm 2 percig. Elkészült a leves.
Elkészítem a zöldfűszeres gombócokat:
A zöldfűszeres gombócot nem szoktam belefőzni a levesbe, csak levesbetétként tálalni.
A zöldfűszereket (karalábé levele, zeller zöld, petrezselyemzöld, kapor) összeaprítom. Két közepes burgonyát meghámozok, puhára főzők és áttöröm. A zöldfűszerekkel összekeverem, ízesítem sóval, borssal, majorannával, pici szerecsendióval, ütök bele nyers tojást és annyi lisztet adok hozzá, hogy jól formázható masszát kapjak. Vizes kézzel gombócokat formázok belőle és lobogó, sós vízben megfőzöm. Ha feljön a víz tetejére, még hagyom 1-2 percig főni. Utána kiszedem a főzővízből és jól lecsöpögtetem.
Mindenki ízlésének megfelelően adagolja betétként a leveséhez.
Jó étvágyat!