Töltött káposzta, házilag kovászolt káposztából, füstölt hússal, kolbásszal
2015. október 11. írta: SzepiÁgi

Töltött káposzta, házilag kovászolt káposztából, füstölt hússal, kolbásszal

Egyetlen "dolog", ami újra melegítve finomabb

Ebből az ételből, mindig óriás adagot kell készíteni, mert házilag kovászolt káposztából főzöm és nagyon szeretjük. Talán az egyetlen étel, ami annál finomabb, minél többször melegítjük fel.


042_renamed_by_iws_1.jpg

A házi kovászolt káposzta készítése:
Hozzávalók: édes, fehér fejeskáposzta, tetszés szerinti mennyiségben, kg-onként 1 csokor kapor, 3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél; a léhez literenként 1 evőkanál só, a tetejére üvegenként 1-2 db hámozott vastagabb szeletekre vágott burgonya.

Elkészítés: A káposztát, káposztagyalun legyalulom vagy lereszelem, a kaprot megmosom,  a megtisztított fokhagymagerezdeket lapokra vágom, a burgonyát felszeletelem..
Tiszta üveg aljára helyezek néhány szál kaprot, majd félig töltöm a káposztával. Beledugom a babérlevelet, néhány fokhagyma darabot és egy-egy szál kaprot. Ezután egy fej káposztának a közepéről a torzsát kivágom és azt is az üvegbe teszem. A megmaradt apró káposztával a fejet beterítem. A tetejére is rakok fokhagymát, végül a krumpli darabokkal beborítom.
 Közben vizet forralok, amelyet sóval ízesítek. A már nem zubogó vizet úgy öntöm a káposztára, hogy az a krumplin keresztül folyjon. Kistányért teszek a tetejére és az üveg alá egy alátétet. Meleg helyen, 2-3 nap alatt megérik.
A megérett káposztáról leszedem a krumplit, levét átszűröm, és jól lefedem. Hűtőszekrényben hetekig eláll. Bármilyen káposztás ételhez kitűnő.


Ebből készült a töltött káposztám is.

toltott_kaposzta_renamed_by_iws.jpg

Ahogy én készítem:
20-25 db-hoz szükséges hozzávaló:
80 dkg darált sertéshús (lapocka és dagadó), 25 dkg füstölt tarja, 15 dkg füstölt kolbász, 15 dkg rizs, 1 db tojás, 80 dkg szálas savanyú káposzta, 20-25 db savanyított káposztalevél, fűszerek (só, bors, fűszerpaprika), 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, 2 evőkanál disznó zsír,

Egy kis fej apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál zsíron megdinsztelek és leveszem a tűzről.
Közben összeállítom a tölteléket. A darált húshoz teszem a megmosott rizst, a tojást, a fűszereket (ízlés szerint), fokhagymát és a kihűlt, megdinsztelt vöröshagymát, majd jól összedolgozom.

A fejes káposztát leveleire szedem, vastag részét levágom, majd megtöltöm a töltelékkel. Gombócokat formázok, amit beletekerek a káposztalevélbe, majd a végeit visszagyűröm.

004_renamed_by_iws_3.jpg

Megfelelő nagyságú fazék alját kibélelem az apró káposzta felével, majd egy sor tekert töltelék. Ráteszem a szeletelt füstölt húst, és apróbba vágott kolbászt, majd újra a tekert töltelék. A tetejére a maradék apró káposztát szórom.

Felöntöm vízzel, ami éppen ellepi, belemorzsolok egy húsleves kockát és fedő alatt, lassú tűzön puhára főzöm. Mielőtt elkészülne, elkészítem a rántást, amivel további fél órát még főzöm, közben többször rázogatom. Ha elkészült, leveszem a tűzről.
Tejföllel tálalom.

047_renamed_by_iws.jpg
Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr467956086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása