Nem csak újévre szoktam készíteni, mert annál jobban szeretjük. A mondás szerint azonban, az újévi lencseleves gazdagságot hoz a házhoz.
Ahogy én készítem:
A lencsét előző nap hideg vízbe beáztatom.
A füstölthúst (csülök, tarja, vagy amelyiket szeretjük) pedig megfőzöm,vöröshagyma, fokhagyma, szemesbors, babérlevél ízesítésű vízben.
Ha a hús puhára főtt, a levét leszűröm és a húst apróbb darabokra szelem, csontot nem hagyok benne.
Másnap, a lencséről az áztató vizet leöntöm és a füstölthús főzőlevében teszem oda főlni. Ízesítem szükségszerint sóval, őrölt borssal. Ha a lencse is megpuhult, akkor barna rántást készítek ( zsír, liszt) és fűszerpaprikát is teszek bele, majd a levesből lemerített főzőlevével engedem fel. A rántást ízesítem zúzott fokhagymával, tárkonnyal, kevéske mustárral és tejföllel. Simára keverem és a levesre szűröm. Belerakom az aprított füstölt húst és együtt forralom néhány percig.
Mi szeletelt lilahagymával és zöld erőspaprikával valamint friss házikenyérrel szeretjük. Ha valaki savanykásabban szereti, citromlével ezt is megteheti.
Jó étvágyat!