Az új év kezdetekor vannak némi babonás mondások. Tyúk húst enni nem ajánlatos, mert elkaparja a szerencsét. Disznó és malachúst kell fogyasztani, mert az kikaparja a szerencsénket. Halat enni sem jó ilyenkor, mert elúszik a pénz a háztól. Babot, lencsét azonban minden mennyiségben, mert akkor pénz áll a házhoz.
Igaz, hogy babonás nem vagyok, de az új év első levese mégis a lencsegulyás volt, mert szeretjük.
Ahogy én készítettem:
A lencsét beáztattam. A füstölt húst (tarja) szemes borssal, vöröshagymával, fokhagymával, babérlevéllel ízesített vízben tettem oda főni. Burgonyát hámoztam és kockákra vágtam.
A lencséről leöntöttem az áztató vizet és miután a füstölt hús megfőtt, annak a levében főztem puhára. Közben a főtt füstölt tarját is kockákra vágtam, és amikor a lencse már majdnem puha volt, a krumplival együtt a lencséhez öntöttem. Ízlelés után sóztam.
Magalica zsíron hagymás, fűszerpaprikás rántást készítettem és a levesre öntöttem. Újabb forralás után el is készült.
Aki szereti, keverhet bele tejfölt és erőspaprikát is fogyaszthat hozzá.
Egy finom testes bor jó kiegészítője.
Jó étvágyat!