A családom tuti karamellizált sárgabarack lekvárja
2016. július 09. írta: SzepiÁgi

A családom tuti karamellizált sárgabarack lekvárja

Üvegbe zárt napsugár

 

Ebben az időszakban kell gondoskodnunk arról, hogy a szeretett gyümölcsünk ízét, később is élvezhessük.Biztosan mindenkinek meg van a saját sárgabaracklekvár receptje, de ha mégis váltani szeretne, akkor ajánlom ezt a nagyon finom karamellízált eltevési módot.

11140363_1020633391300660_4020917628138187961_n_renamed_by_iws.jpg


Néhány jó tanács az elkészítéséhez:

Érett, de egészséges gyümölcsöket válasszunk alapanyagként. Egyszerre 2-2,5 kg-nál többet ne készítsünk (hacsak nem üstben szeretnénk főzni).
A barackokat mossuk meg, magozzuk ki. A magját ne dobjuk ki, hanem szárítsuk meg, mert a legújabb kutatások szerint a magban lévő anyagok rákellenes hatással bírnak. Naponta 8-10 szem mag elfogyasztása megelőző hatással lehet a szervezetünkre.
Lobogó, forró vízbe dobjuk és gyorsan szűrőkanállal szedjük ki, így a héját könnyedén el tudjuk távolítani. Törjük össze (én univerzális kézi darálón szoktam ezt elvégezni, de krumpli törővel is lehet).

11222120_1031840680179931_3112393291951021587_n_renamed_by_iws.jpg



A gyümölcs érettségétől függően kilogrammonként 50-60 dkg cukrot igényel. Egy megfelelő nagyságú edénybe öntsük a szükséges mennyiségű cukrot és tegyük a tűzre. Állandó kevergetés közben karamellízáljuk, vigyázva, hogy le ne égjen. Ha az összes cukor megolvadt, facsarjunk bele egy-két citrom levét, és öntsük hozzá a gyümölcspépet. Folyamatos kevergetéssel főzzük tovább 15-20 percig.
Még forrón töltsük az alaposan kimosott (sterilizált) üvegekbe, és zárjuk le szorosan lemeztetővel. Én a kupak alá, nátrium-benzonátos vízbe mártott, megfelelő méretűre vágott celofánpapírt is szoktam tenni. A lezárást követően a feltöltött üvegeket kb. 5 percre állítsuk fejtetőre.
Készítsünk száraz dunsztot (én erre a célra egy szőrmetakarót szoktam használni), és ebben hagyjuk kihűlni. Ha meghűlt végleges helyükre tehetjük.
A gyönyörű, aranysárga, zamatos, eredeti ízű, sokféle módon használható baracklekvár a téli hónapok sivár napjait is bearanyozza!

11143695_1020633414633991_5118155495160040275_n_renamed_by_iws.jpg



Jó étvágyat!




A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr888877432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása