Aki a zöldbabot kedveli és a pörköltnek is híve, nem fog csalódni ebben az ételben.
Tulajdonképpen a hagyományos babgulyás, zöldbabbal készített változata.

Ahogy én készítettem:
Én sertéscombot használtam. A húst kb.5x5 cm-es kockákra vágtam.
Arányaiban a hús mennyiségének kétszerese legyen a zöldbab (0,5 kg hús, 1 kg zöldbab).
A zöldbabot tisztítás után daraboltam. Két nagyobb darab krumplit hámoztam és kockákra vágtam.
Mangalica zsíron a hagymát megdinszteltem. Tűzről levéve pirospaprikát adtam hozzá és a darabolt húst. Visszatettem a tűzre és tovább ízesítettem borssal, őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával, két darab babérlevéllel. A hús fehéredéséig hagytam sülni és csak akkor adtam hozzá nagyon kevés vizet, éppen annyit hogy ne tapadjon le.
Amikor félig megsült, hozzáadtam a darabolt zöldbabot, egy csokor kaprot és ekkor engedtem fel a leves mennyiségének megfelelő vízzel. Megsóztam és együtt főztem tovább. A zöldbab puhulását követően, a felkockázott krumplit belekevertem.

Amíg az főtt a levesben, rántásos habarást készítettem. Zsírt hevítettem, két evőkanál lisztet enyhén megpirítottam benne, majd a tűzről levéve két kávéskanál paprikát és 3,5 dl tejfölt adtam hozzá, amit a levesből kimerített lével kevertem el.
A habarást visszaszűrtem a levesre. Jól elkevertem , egy - két percig hagytam forrni és el is készült.

Egy finom rozé bor jól esett utána.
Jó étvágyat!