Érik a szőlő, hajlik a vessző, bodor a levele...
Ne hagyjuk kárba veszni a leveleit! Nagyon finom töltikét készíthetünk belőle. Szívesen megosztom veletek az én technikámat.

Ahogy én készítettem:
Szép nagy, zsenge szőlőleveleket szedtem. Alapos mosás után, forró vízzel leöntöttem és hagytam benne kicsit állni, hogy puhuljon. A szárrészét eltávolítottam.

Elkészítettem a tölteléket:
Pulyka filézett felső combot daráltam. Ehhez adtam az előfőzött (tasakos) rizst, egy evőkanál kacsazsírt, 20-25 szem mazsolát. Ízesítettem, sóval, borssal, kevéske fahéjjal. Jól összedolgoztam.

Ezzel a töltelékkel töltöttem meg a szőlőleveleket.


Amikor elkészültek a töltelékek, egy megfelelő méretű edénybe zsíron, apróra vágott vöröshagymát dinszteltem. A tűzről levéve, karikára vágott paradicsom szeletekkel terítettem be az edény alját és a tetejére egy nagy csokor kaprot tettem.

Forrázott szőlőlevelekkel befedtem és erre sorakoztattam a töltelékeket.

Majd ezt is letakartam szőlőlevelekkel. Annyi húslevet (ha nincs, akkor ételízesítős vizet) öntöttem rá, ami ellepte. Újra tűzre tettem és lassú forralással fedő alatt főztem a levelek puhulásáig. Az enyém egy órát főtt.

Ízesített burgonyát fogyasztottunk hozzá.
Lehetőleg egyforma nagyságú burgonyákat hámoztam és hosszába félbe vágtam. Sós vízben puhára főztem, de nem szétesősre. Amikor megfőtt, leszűrtem. Tálaláskor keresztbe bevagdostam, meglocsoltam olvasztott vajjal és megszórtam ételízesítővel. Ezt tálaltam a töltött szőlőlevelek mellé, valamint a a főtt paradicsom darabokat.

Jó étvágyat!