Előjárójában elmondom, hogy ha tyúkkal akad dolgotok, csak akkor fogjatok hozzá, ha van elég időtök a sütésre-főzésre. A most bemutatott ételem elkészítésére is legalább négy órát kell rászánni, bár az előkészületek után a cserépedény és a sütő végzi a dolgát. Viszont megéri, mert nagyon finom omlós hús lesz a végeredmény, vele készült körettel.

Ahogy én készítettem:
Előkészületek:

A cserépedényt beáztattam (legalább 2 órát) vízbe.
A tyúkot daraboltam (a csontos részeket eltettem levesnek) a mellehúsát háromfelé vágtam hosszába, a combokat kettévágtam alsó- és felső combrészre és bele került még a szárnytő rész.
Mivel a tyúk elég zsíros volt, a háj részeket lefejtettem róla és kisütöttem, így a tyúk saját zsírjával készítettem az ételt.
A fehér-és vörös káposztát vékony csíkokra vágtam.
Két nagy fej vöröshagymát apró kockákra aprítottam, amit a tyúkzsírban megdinszteltem.
Amikor a tál eléggé megszívta magát vízzel, lecsepegtettem és a hozzávalókat belesorakoztattam.
A tál aljára a dinsztelt hagymából tettem zsírral együtt, majd erre került a csíkozott fehér káposzta, aminek a tetejére karikára vágott paradicsomokat tettem és meglocsoltam újból a hagymás zsírral. Sóztam, borsoztam, őrölt köménymagot szórtam rá.

Utána a a húsdarabokat, amit bedörzsöltem ételízesítővel ráraktam a káposzta tetejére.

Ezt beterítettem a vörös káposztával és ezt is sóztam, borsoztam,köménymagoztam majd meglocsoltam a hagymás zsírral és egy újabb paradicsom karika sorral zártam a rétegezést. A paradicsomra bazsalikomot szórtam.

A tálra ráhelyeztem a tetejét és a tálat a hideg sütőbe tettem. Csak utána kapcsoltam be. Alacsony hőfokon és és fokozatosan emeltem a hőmérsékletet 200 fokra. 2,5-3 órán keresztül sütöttem, az utolsó negyedórában fedő nélkül.

Közben köménymagos hasábburgonyát készítettem.
Tálaláskor a dinsztelt káposztát meglocsoltam almaecettel.

Jó étvágyat kívánok!