Az amaránt jótékony hatásával szeretnélek megismertetni benneteket.
"A növényt kedvező összetétele ideális tápanyaggá teszi. A magvak növelik a szellemi, és fizikai teljesítőképességet, javítják a közérzetet, és az öregedési folyamatok lassításában is szerepet játszanak. Az amaránt további előnye, hogy gluténmentes, így a gluténérzékenységben szenvedők is fogyaszthatják.
Az amaránt úgynevezett álgabona, lényegesen kevesebb szénhidrát tartalommal. A benne található összetett szénhidrátok egyenletesen, hosszú ideig ellátják a szervezetünket energiával. Magas rosttartalmának köszönhetően jótékonyan hat a bélrendszer egészségére, és hosszan tartó jóllakottságérzetet okoz – így fogyókúrázók számára is kitűnő választást jelent.
Az amaránt az ismert gabonafajtáknál nagyobb mennyiségben tartalmaz fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat, és növényi zsírokat. Nemcsak a fehérjék aránya, biológiai értékük is magasabb, lizin-, és metionintartalmuknak köszönhetően melyek a szervezetünk számára fontos aminosavak. Ezenkívül magnéziumot, kalciumot, káliumot, vasat, B1-, és E-vitamint, illetve esszenciális zsírsavakat: linol-, és linolénsavat tartalmaz. Magas kalciumtartalma miatt sportolóknak, várandós nőknek, és vegánoknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
Nemcsak az egészségre, hanem a közérzetre is pozitív hatással van: serkenti a szervezetünk szerotonintermelését, ezáltal hozzájárul a hangulat javításához, és a boldogsághormonok termelődéséhez.”
Ezt a jótékony hatású növényt használtam mostani ételem készítésénél.
Ahogy én készítettem:
A karalábékat meghámoztam és a belsejét karalábévájóval kiszedtem, a forgácsokat is megtartottam.

Az amaránt dupla mennyiségű húslében megfőztem. Egy kevés borssal ízesítettem.
Zöldségeket aprítóval durvára vágtam. Egy szál sárgarépa, fél pritamin paprika, fél tv paprika, 5-6 szál snidling, két gerezd fokhagyma.
Amikor az amaránt megpuhult, összekevertem a zöldségekkel, ütöttem bele egy tojást és ezzel a töltelékkel töltöttem fel a karalábék kivájt részét.
Egy megfelelő méretű tepsibe elterítettem a karalábéforgácsokat és erre sorakoztattam a megtöltött karalábékat. Annyi húslevet öntöttem rá ami félig ellepte a karalábé fejeket. Megszórtam aprított kaporral és alufóliával lefedtem.
Sütőbe tettem, 200 fokon a karalábé puhulásáig főztem. Akkor levettem róla a fóliát és 10 percet hagytam még a sütőbe.
Utána tálra kiszedtem a töltött karalábé fejeket.
Kaporszószt készítettem:

Vajon megfuttattam az aprított kaprot, egy evőkanál liszttel besűrítettem. Felöntöttem tejföllel, sóztam, borsoztam és hozzáöntöttem a tepsiben megmaradt karalábéforgácsokat a lével együtt. Jól összeforraltam és a karalábé fejek mellé tálaltam.
Jó étvágyat!