Ezzel az étellel megint sok időt takarítottam meg magamnak, mert együtt sült a hús a körettel. Csak az arányokat kell jól megválasztani és tökéletes lesz az összhang. A hús puha szaftos és a burgonya kívül ropogós, belül finom omlós.
Ahogy én készítettem:
1.5 kg sertés oldalast a csontok mentén elvágtam.
Előző nap este bepácoltam (2 evőkanál piros arany, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál mustár, 1 dl fehérbor, egy fej vöröshagyma karikára vágva, egy csapott evőkanál só). Néhányszor átforgattam benne a húst, majd lefedtem és hűtőbe tettem.
Másnap egy megfelelő méretű tepsi alját bőr nélküli füstölt szalonnával beterítettem.
Nagyméretű burgonyát hámoztam (személyenként legalább egyet), megmostam és egy cm szélességben bevagdostam a krumpli feléig (tehát nem vágtam el). Bekentem ízesített sült krumpli fűszer sóval.
Ezt követően a tepsi szélén sorba elhelyeztem, közé a pácolt húst is.
1 dl fehérborral meglocsoltam, alufóliával lefedtem és a sütőbe tettem.
200 fokon 1,5 órát sütöttem fólia alatt. Utána levettem róla a fóliát, a felgyűlt zsírral meglocsoltam a húst és a krumplit is. Ajánlatos ilyenkor ellenőrizni, hogy a krumpli nem sült-e még meg, mert ha igen akkor azt korábban ki lehet szedni. Én elég nagy krumplikat használtam, így végig sült a hús mellett. Még 0,5 órát hagytam a sütőbe, a hőfokot 180 fokra csökkentve.
Nagyon szépen megpirult a krumpli és a hús is ennyi idő alatt.
Így egy kalap alatt elkészült a hús és a köret.
Közben egy hagyományos ízesítésű (víz, só, cukor, ecet, kapor) fejes salátát készítettem hozzá, amit tejföllel meglocsolva és kaporral megszórva fogyasztottunk.
Jó étvágyat!