A rókagomba szerintem az egyik legízletesebb levesnek való gomba. Most turbóztam egy kicsit, hogy laktatóbb legyen, húsgombóccal. Kiderült, hogy együtt tökéletes párost alkotnak a levesben.
Ahogy én készítettem:
40 dkg rókagombát megtisztítottam és aprítottam.
50 dkg darált húst (én sertéscombot használtam) fűszereztem sóval, borssal, fűszerpaprikával, petrezselyem zölddel, 2 cikk zúzott fokhagymával, 1 evőkanálnyi reszelt vöröshagymával. Hozzáadtam 5 evőkanál zsemlemorzsát és rá ütöttem 3 db egész tojást. Alaposan összedolgoztam és hagytam állni.
Egy közepes fej vöröshagymát apróra vágva zsíron megdinszteltem. Hozzáadtam az aprított gombát és együtt tovább sütöttem. Amikor a gomba által eresztett levet elfőtte, a tűzről levéve, adtam hozzá 3 teáskanál fűszerpaprikát, 1 mokkáskanál borsot, 3 cikk zúzott fokhagymát, ízlés szerint sót és felengedtem a leves mennyiségének megfelelő húslével. Visszatettem a tűzre és a gomba puhulásáig főztem.
Közben a fűszeres darált húsból, vizes kézzel tetszőleges méretű gombócokat készítettem.
A gomba puhulását követően a húsgombócokat a forrásban lévő levesbe rakosgattam.
Addig főztem, amíg a leves tetejére fel nem jöttek.
Ekkor kóstolást követően lehet még ízlésnek megfelelően a fűszereket pótolni.
Házi csipetke betétet is kapott:
1 db tojást sóval felvertem és annyi lisztet adtam hozzá amennyit felvett. Jó kemény tésztát kell kapni. Ezt követően lisztes kézzel borsónyi darabokat csipkedtem belőle és szétterítettem.
Vizet forraltam, amit sóztam és pár csepp olajat tettem bele. A forrásba lévő vízben puhára főztem a tésztát. Leszűrtem a főző vízből és langyos vízzel alaposan leöblítettem majd lecsöpögtettem és a levesbe tettem.
Minden elkészült, tálalható a finom, tartalmas levesünk.
Jó étvágyat!