Sajtos - zöldséges - húsos rétes, friss almakompóttal
2015. szeptember 16. írta: SzepiÁgi

Sajtos - zöldséges - húsos rétes, friss almakompóttal

A zöldség, a tészta, a hús és a sajt csodás és finom ötvözete

 

Ajánlom azoknak ezt a különlegességet, akik a sós ízeket részesítik előnyben. Példa rá ez az étel, hogy a rétes sósan is lehet annyira finom, mint az édes "testvére" .

017_renamed_by_iws_1.jpg

Ahogy én készítem:

Először a vajas, leveles tésztát készítem el:

(Készen is lehet kapni, jó minőségűeket).
1/2 kg finom liszt, 25 dkg vaj, 1,5 dl tejföl, 1-1,5 dl víz (amennyit gyúrás közbe felvesz), 1 teáskanál ecet, 2,5 teáskanál só,
A lisztet egy mély tálba teszem, közepébe a tejfölt, a sót és az ecetet. Gyúrás közbe öntöm hozzá a vizet, annyit, hogy jól gyúrható legyen. Fél órát pihentetem, majd elnyújtom, megkenem vajjal és összehajtom. Fél óra pihenő a hűtőbe, majd ismét nyújtás és egy újabb réteg vaj. A hajtogatásnál mindig ugyan abból az irányból, ugyan olyan formában kell hajtani a tésztát, így lesz leveles.
Annyiszor ismétlem, míg a vaj el nem fogy. (általában háromszor). Felhasználás előtt néhány órát hűvös helyen pihentetem.
Lisztezett gyúrótáblán elnyújtom, de nem szabad 4-5 mm-nél vékonyabbra nyújtani.

Utána a tölteléket készítem:
A darált húst és a zöldségeket, hagymás zsíron megdinsztelem. Fűszerezem, só, bors, paprika, őrölt kömény, kevés zúzott fokhagyma. Mindig egy kevés vizet öntve alá, amíg meg nem puhulnak.A töltelékkel megtöltöm, az elnyújtott tésztát egy konyharuha segítségével tekerem föl.

retes_renamed_by_iws.jpg
A tetejét tojássárgájával alaposan megkenem, és előmelegített, sütőben 180 fokon sütöm.Kb.20-25 perc sülés után, amikor már kezd szépen pirosodni, reszelt sajttal bőségesen megszórom, már csak addig hagyom a sütőben, amíg a sajt ráolvad, és szép színt kap.


029_renamed_by_iws_2.jpg
Nagyon finom hozzá a frissen készített almakompót:
Az almákat mosás után, darabolom. Szirupot készítek, víz, cukor (alma fajtától függ mennyi), vaniliás cukor, fahéj, szegfűszeg, reszelt citromhéj ízesítéssel. Ha felforrt, bele rakom a szeletelt almákat (csak éppen annyi legyen a szirup, ami ellepi) és újra forrástól számított 5 perc múlva leveszem a tűzről. Lefedem és a gőzben kellően meg fog puhulni. Lehűtve tálalom.

020_renamed_by_iws_3.jpg

Jó étvágyat!

 040_renamed_by_iws_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr57790496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása