Hagyomány tisztelő ételnek tartom ezt a nagyon ízletes és finom leveskét, ami olyan laktató, hogy egytálételként is fogyasztható.
Én így készítem:
Hozzávalók:
1/2 kg sertés – vagy birka hús (comb) apró kockára darabolva (2x2cm), 1/2kg zöldbab aprítva (2cm), 2db burgonya kockákra vágva (2x2cm).
1nagyobb fej vöröshagyma (aprókockákra aprítva), 2cikk fokhagyma (összezúzva), 2szál sárgarépa (karikára vágva), 1szál petrezselyemgyökér (karikára vágva), 1 csokor kaporlevél.
Fűszer szükséglete; só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, tárkony, babérlevél.
Valamint, két evőkanál mangalica zsír, nagy dobozos tejföl, két evőkanál liszt, 1dl tej.
Ha minden előkészület meg van, akkor neki is foghatunk.
A zsíron pároljuk meg a vöröshagymát. A tűzről levéve tegyük bele a pirosparikát és öntsük hozzá a kockázott húst. Tegyük vissza a tűzre és kevéske vizet öntve alá pároljuk a húst fehéredésig. Akkor adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, az aprított sárgarépát, gyökeret, zöldbabot, az összekötözött kaporcsomót. Az ínyencek egy szál füstölt házikolbászt is bele karikázhatnak. Alaposan keverjük át és ízesítsük sóval, borssal, köménnyel, mokkáskanálnyi tárkonnyal, 2-3 levélke babérral.
Öntsük fel annyi vízzel, hogy 3-4 ujjnyira ellepje. A hús puhulásáig főzzük lassú forralással.
Ha a hús puha, akkor adjuk hozzá a burgonyát.
Amíg az fő, készítsünk tejfölös habarást. Egy nagy dobozos tejfölhöz adjunk két evőkanálnyi lisztet, 1 dl-nyi tejet és csomómentesre keverjük ki. Mire ezt elkészítettük, biztosan megpuhult a krumplink is. A habarást öntsük (én szűrőkanálon keresztül szoktam, hogy véletlenül sem maradjon benne csomó) a leveshez. Kavarjuk össze, egy picit forraljuk és kész!
Akár egytálételként is fogyaszthatjuk friss kenyérrel, egy finom korsó sörrel (ami az emésztésünket serkenti), mert laktató!
Jó étvágyat!