Palócleves
2015. szeptember 21. írta: SzepiÁgi

Palócleves

Ápoljuk ételeinkkel is a hagyományokat

 

Hagyomány tisztelő ételnek tartom ezt a nagyon ízletes és finom leveskét, ami olyan laktató, hogy egytálételként is fogyasztható.

kaja_008_renamed_by_iws.jpg

Én így készítem:

Hozzávalók:
1/2 kg sertés – vagy birka hús (comb) apró kockára darabolva (2x2cm), 1/2kg zöldbab aprítva (2cm), 2db burgonya kockákra vágva (2x2cm).
1nagyobb fej vöröshagyma (aprókockákra aprítva), 2cikk fokhagyma  (összezúzva), 2szál sárgarépa (karikára vágva), 1szál petrezselyemgyökér (karikára vágva), 1 csokor kaporlevél.
Fűszer szükséglete; só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, tárkony, babérlevél.
Valamint, két evőkanál mangalica zsír, nagy dobozos tejföl, két evőkanál liszt, 1dl tej.

Ha minden előkészület meg van, akkor neki is foghatunk.
A zsíron pároljuk meg a vöröshagymát. A tűzről levéve tegyük bele a pirosparikát és öntsük hozzá a kockázott húst. Tegyük vissza a tűzre és kevéske vizet öntve alá pároljuk a húst fehéredésig. Akkor adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, az aprított sárgarépát, gyökeret, zöldbabot, az összekötözött kaporcsomót. Az ínyencek egy szál füstölt házikolbászt is bele karikázhatnak. Alaposan keverjük át és ízesítsük sóval, borssal, köménnyel, mokkáskanálnyi tárkonnyal, 2-3 levélke babérral.
Öntsük fel annyi vízzel, hogy 3-4 ujjnyira ellepje. A hús puhulásáig főzzük lassú forralással.

Ha a hús puha, akkor adjuk hozzá a burgonyát.

Amíg az fő, készítsünk tejfölös habarást. Egy nagy dobozos tejfölhöz adjunk két evőkanálnyi lisztet, 1 dl-nyi tejet és csomómentesre keverjük ki. Mire ezt elkészítettük, biztosan megpuhult a krumplink is. A habarást öntsük (én szűrőkanálon keresztül szoktam, hogy véletlenül sem maradjon benne csomó) a leveshez. Kavarjuk össze, egy picit forraljuk és kész!


Akár egytálételként is fogyaszthatjuk friss kenyérrel, egy finom korsó sörrel (ami az emésztésünket serkenti), mert laktató!

kaja_010_renamed_by_iws.jpg

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr767805100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2015.09.25. 18:13:08

Nem akarok kötekedni, de biztosan palóc levest készítettetek, mert ez nem az...
Petrezselyemgyökér, répa, házi kolbász, tárkony? Egyben készítjük a pörköltet és a zöldbabot? Tejes habarás? Ellenben hol van a paprika, paradicsom, a marha csontlé az ételből?
Tudom, írtad is: "én így készítem". Ez eddig oké is, csak ez nem palóc leves, hanem egy egyszerű húsos zöldbableves baromi sok tejföllel ;)

Ajánlom figyelmetekbe Gundel Károly: Kis magyar szakácskönyv c. könyvét, ugyanis az ő édesapja kreálta ezt a receptet Mikszáth tiszteletére....

Amúgy így kell elkészíteni:

motoroskonyhaja.blog.hu/2014/09/14/zoldbabos_birkaporkolt-leves

SzepiÁgi 2015.09.28. 20:58:32

@motoroskonyhaja:
Erre csak azt mondhatom, hogy akkor hamis palóclevest készítettem.
Mindenesetre finom volt ez a húsos zöldbableves :)

motoroskonyhaja 2015.09.28. 23:01:39

@SzepiÁgi: Rendben :) Amúgy nagyon szimpatikus, hogy valaki a mai világban ennyire lelkesen -és rendszeresen- főz, csak így tovább!!! ;)

Zsuzsanna Németh Varga 2015.12.01. 16:20:05

Minden étek Ágikánál csodás szép tálalással!!

SzepiÁgi 2015.12.01. 22:24:27

@Zsuzsanna Németh Varga:
Szeretjük a "szép ízeket" ! Köszönöm szépen Zsuzsika!
süti beállítások módosítása