Őzgerincben sült, baconos csirkemell, zöldséges rizzsel
2015. október 06. írta: SzepiÁgi

Őzgerincben sült, baconos csirkemell, zöldséges rizzsel

Mutatós a pipi-cici

 

Az őzgerinc formában nem csak édességet lehet készíteni. Példa erre ez a étek is, amit most képekkel is illusztrálva bemutatok. Csirkemellet sütöttem benne.

xy_029_renamed_by_iws.jpg

Egy őzgerinchez szükséges hozzávaló: 
80 dkg csirkemell, 20 dkg nagyon vékonyra szeletelt bacon szalonna, 15dkg reszelt sajt (lehet füstölt is), 1 csokor petrezselyem levél, 4 evőkanál tejföl, 3 evőkanál liszt, 2 db nyers tojás, só, bors, picike vaj a forma kikenéséhez, 3 evőkanálnyi zsemlemorzsa (nagyon finom a borsos-mustáros vagy zöldfűszeres panírmorzsa).

tx_016_renamed_by_iws.jpg

Először a csirkemelleket, 2 x 2 cm-es darabokra kockázzuk fel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és hagyjuk állni egy kicsit, amíg elkészülünk a többi alkotórésszel is. 
Egy masszát készítünk, 3 evőkanál tejfölből, a tojásokból, lisztből, apróra darabolt petrezselyemből, reszelt sajtból (ebből hagyjunk meg egy keveset a tetejére is). Jól összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk.

xy_019_renamed_by_iws.jpg
Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk a panírmorzsával és kibéleljük a bacon szalonna csíkokkal úgy, hogy a szélei a formán kívül lógjanak. A húst összeforgatjuk a masszával és az őzgerincformába kanalazzuk.

xy_022_renamed_by_iws.jpg

 

Ha megtelt, a lelógó szalonnát hajtsuk rá, illetve ha nem éri be, akkor a tetejére is tegyünk szalonna csíkot. Kenjük meg 1evőkanál tejföllel, szórjuk meg reszelt sajttal és előmelegített sütőben, 170 fokon süssük kb. 40 percig készre.

xy_027_renamed_by_iws.jpg

Amikor megsült, a formából fordítsuk ki egy tepsire és tegyük vissza a sütőbe pár percre, amíg a szalonna is kap egy kis színt. Legalább egy félórát hagyjuk hűlni, hogy szépen tudjuk szeletelni.

xy_028_renamed_by_iws.jpg 
A családom a zöldséges rizst részesíti előnybe köretként, de lehet burgonya köret, bármilyen formában (püré, petrezselymes, hagymás tört), esetleg vajas párolt zöldség vagy bármilyen saláta (burgonya, káposzta, cékla, vegyes nyers zöldség, majonézes kukorica, stb).

 
Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr697916494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erzsébet Cserba 2015.10.08. 10:19:13

Nagyon finom. Vendégeim kedvence lett látvány és ízletessége miatt is.

SzepiÁgi 2015.10.08. 20:35:21

Köszönöm Erzsébet, hogy elkészítetted és Nektek is kedvencetekké vált.
Örülök, hogy nem okoztam csalőódást vele. Egészségetekre!
süti beállítások módosítása