Az őzgerinc formában nem csak édességet lehet készíteni. Példa erre ez a étek is, amit most képekkel is illusztrálva bemutatok. Csirkemellet sütöttem benne.
Egy őzgerinchez szükséges hozzávaló:
80 dkg csirkemell, 20 dkg nagyon vékonyra szeletelt bacon szalonna, 15dkg reszelt sajt (lehet füstölt is), 1 csokor petrezselyem levél, 4 evőkanál tejföl, 3 evőkanál liszt, 2 db nyers tojás, só, bors, picike vaj a forma kikenéséhez, 3 evőkanálnyi zsemlemorzsa (nagyon finom a borsos-mustáros vagy zöldfűszeres panírmorzsa).
Először a csirkemelleket, 2 x 2 cm-es darabokra kockázzuk fel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és hagyjuk állni egy kicsit, amíg elkészülünk a többi alkotórésszel is.
Egy masszát készítünk, 3 evőkanál tejfölből, a tojásokból, lisztből, apróra darabolt petrezselyemből, reszelt sajtból (ebből hagyjunk meg egy keveset a tetejére is). Jól összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk.
Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk a panírmorzsával és kibéleljük a bacon szalonna csíkokkal úgy, hogy a szélei a formán kívül lógjanak. A húst összeforgatjuk a masszával és az őzgerincformába kanalazzuk.
Ha megtelt, a lelógó szalonnát hajtsuk rá, illetve ha nem éri be, akkor a tetejére is tegyünk szalonna csíkot. Kenjük meg 1evőkanál tejföllel, szórjuk meg reszelt sajttal és előmelegített sütőben, 170 fokon süssük kb. 40 percig készre.
Amikor megsült, a formából fordítsuk ki egy tepsire és tegyük vissza a sütőbe pár percre, amíg a szalonna is kap egy kis színt. Legalább egy félórát hagyjuk hűlni, hogy szépen tudjuk szeletelni.
A családom a zöldséges rizst részesíti előnybe köretként, de lehet burgonya köret, bármilyen formában (püré, petrezselymes, hagymás tört), esetleg vajas párolt zöldség vagy bármilyen saláta (burgonya, káposzta, cékla, vegyes nyers zöldség, majonézes kukorica, stb).
Jó étvágyat!