Nagy kedvenc nálunk ez a nagyon könnyed és gyümölcsös sütemény. Mindig " harc" van az első és utolsó falatért, ezért mindjárt két adagot készítek.
Mint általában a piték, két részből áll, a tésztából és a töltelékből.
A tészta hozzávalói:
45dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2tojás sárgája, 2evőkanál porcukor, kevéske só, 25dkg Ráma margarin, 1doboz tejföl.
A töltelék hozzávalói:
2kg alma, 7evőkanál cukor, 2csomag vaníliás cukor, 1teáskanál fahéj, 1csomag vaníliás pudingpor.
Először az álmát mossuk meg, hámozzuk és reszeljük le. Ízesítsük az alma érettségétől (édességétől) függően cukorral, fahéjjal, vaníliás cukorral, keverjük el és hagyjuk addig állni, amíg bő levet ereszt.
A tésztához gyúrjuk össze a hozzávalóit. Jól nyújtható, közepes keménységű tésztát kell készíteni.
Két részre osztjuk, az egyik az alja, a másik a teteje lesz.
Közben az alma bő levet eresztett. A léből alaposan kinyomkodjuk az almát, és félre tesszük.
A visszamaradt lében felfőzzük a vaníliáspudingot (ugyan úgy, mint szoktuk csak most tej helyett almalevet használunk).
Ha a pudingunk elkészült, összekeverjük a félretett reszelt almával. Ez lesz a töltelék.
A tészta egyik felét, elnyújtjuk és kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük.
Megszórjuk kevéske zsemlemorzsával és ráterítjük egyenletesen a pudingos alma tölteléket.
Elnyújtjuk a tészta másik felét is és beterítjük vele az almát.
A tetejét kicsit megszurkáljuk villával, végül tojás fehérjével bekenjük.
Előmelegített sütőben,180fokon, kb.30percig sütjük.
Ha megsült, hagyjuk langyosra hűlni, és csak akkor szeleteljük. A tejét megszórjuk vaníliás- vagy porcukorral.
Jó étvágyat!