Savanyúkáposztás sztrapacska, sertéspörkölttel
2016. február 11. írta: SzepiÁgi

Savanyúkáposztás sztrapacska, sertéspörkölttel

Torkos csütörtökre (de bármikor)

 

Nem sokára következik a böjtös időszak, bár mi nem igazán és szigorúan tartjuk be. Ma viszont egy nagyon laktató étellel, torkos csütörtököt tartottunk. Máskor külön-külön is fogyasztjuk ezt az ételt. Gasztronómiai szempontból,  nem tudom, hogy megállja-e a helyét, de az asztalunkon csodás volt.

karfiol_013_renamed_by_iws.jpg

Ahogy én készítettem:

A szálas hordóskáposztát, konyhai ollóval rövidebb szálakra vágom. Zsiradékon apró kockákra darabolt hagymát dinsztelek és ebbe átforgatom a káposztát. Így egy kicsit puhul, de mégis ropogós marad.

 A krumplit, meghámozom, és lereszelem (darálni is lehet).
 Adok hozzá a tojást, sót és annyi lisztet, amennyit felvesz. A masszának a nokedli tésztánál kicsit keményebbnek kell lennie.

Egy megfelelő méretű edényben vizet forralok pici sóval. A forrásban lévő vízbe szaggatom (egy nokedliszaggató segítségével) a galuskatésztát. A vizet rögtön megkeverem, hogy a galuskák ne tapadjanak le az edény aljára. Amikor a galuskák feljöttek a víz felszínére, még pár percig főzöm, majd kiszedem, de nem öblítem le vízzel. Összekeverem a káposztával, és kicsit meghintem borssal.

A húst tetszőleges darabokra aprítom.
Két nagy fej vöröshagymát, apró kockákra vágok, és zsiradékon üvegesre párolom. A tűzről levéve fűszerezem, őrölt pirospaprikával, sóval, borssal, 2 db babérlevéllel, köménymaggal. Felöntöm annyi vízzel, hogy ne lepje el és visszateszem a tűzre. Lefedem és a hús puhulásáig párolom, csak akkor kell alá kevéske víz, ha letapadna. Természetesen közben néhányszor át kell forgatni. Sűrű szaftos pörköltet készítek.

karfiol_012_renamed_by_iws.jpg

Amikor mindkét alkotó rész elkészül, tálalom.

karfiol_020_renamed_by_iws.jpg

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr768383004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.02.12. 18:21:56

Az egybeírást és a különírást még gyakorolni kell pl: savanyúkáposzta, sertéspörkölt, nokedliszaggató, 2 nagy fej vöröshagyma, stb. Köszi!

SzepiÁgi 2016.02.12. 19:44:03

@boxorka:
Így igaz...köszönöm az észrevételt, majd igyekszem erre is jobban figyelni! Gyakorlok, ezerrel :)
Bízok azonban benne, hogy az étel élvezhetőségéből, ez nem von le semmit.

Lányosapa 2016.02.13. 18:24:19

A káposztát hosszában, vagy keresztben kell kisebbre darabolni?
A konyhai olló mit jelent egészen pontosan, mert pl egy körömvágó olló sokkal finomabb darabolást tesz lehetővé, sőt, érdekes íveket is bele lehet csempészni itt-ott. Mondjuk 1 kg savanyú káposzta feldarabolása ollóval brutálisan pepecs munkának tűnik. Egy jó kés levonna az élvezhetőségből?

éntudumalegjobban 2016.02.14. 10:05:47

@boxorka: istenen h mennyi idióta van a földön

SzepiÁgi 2016.02.14. 16:38:12

@Lányosapa:
Úgy tűnik Ön csak kötözködni szeretne...A konyhai ollót, a konyhafelszerelési eszközök között meg lehet találni, de ha Önnek a kés szimpatikusabb azzal is elvégezhető a művelet, nem fog a káposzta megharagudni érte!
süti beállítások módosítása