Nagyon mutatós a húsvéti asztalon a formázott cipóban sült sonka. Nemcsak mutatós, de laktató és finom is.
Megmutatom, én hogyan formáztam.
Hozzávalók:
0,5 kg liszt, 1 mokkáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 csomag szárított élesztő (fél kg liszthez) 3 dl víz (meleg, de nem forró), 1 db tojás, 70-80 dkg házi füstölt sonka, vagy kötözött sonka, megfőzve. Lehet csülök is, de akkor főzést követően ki kell csontozni.
Ahogy én készítem:
A hozzávalókból megdagasztom a cipó tésztáját. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán akkorára nyújtom, hogy a főtt sonkát kényelmesen belecsomagolhassam. (Csak akkor csomagolom, ha a sonka már teljesen kihűlt, leszikkadt!) Sütés előtt formázom vagy díszítem, tetejét tojással megkenem.
A formázott tésztát tepsibe teszem, majd előmelegített forró sütőbe megsütöm. Tűpróbát végzek az ellenőrzéshez.
A megsült tésztát hagyom kihűlni, csak azután vágom fel.
Jó étvágyat!