Legkedveltebb virágom az orgona. Virágait egykor fájdalom és lázcsillapítóként használták, mára már csak dísznövényként tartják számon. Sajnos nagyon rövid életű. Én szerettem volna magamnak színét, illatát tovább megtartani.Ezért készítettem belőle szörpöt. Lila színű orgonát ajánlok használni.
Ahogy én készítettem:
Hozzávalók:
1,5 l víz, 1 kg kristálycukor, kb. 0,5 kg orgonavirág, 1 citrom és 1 narancs leve
Elkészítés:
Egy hosszadalmas munkával kezdődik, de megéri a fáradozást. Az orgonavirágokat leszedegettem a zöld szárrészről. Csak a szirmokra van szükség és ügyeljünk arra , hogy véletlenül sem maradjon rajta zöld rész.
A szirmokat megmostam és lecsepegtettem.
A vízből és cukorból szirupot főztem. A tűzről levéve, hozzáadtam a citrom- és narancslevet, jól összekevertem és bele öntöttem a lecsipegetett orgonavirágot. Összekevertem és fedővel lefedtem. Egy napot hagytam így állni, majd hidegen leszűrtem és alaposan tisztára mosott (kifőzött) üvegekbe töltöttem.
Mivel tartósítószert nem tartalmaz, ezért érdemes meleg dunsztba tenni, hogy hosszabb időn keresztül is tárolható legyen.
A meleg dunsztot úgy készítettem, hogy egy megfelelő méretű edényt kibéleltem tiszta konyharuhákkal. Ebbe állítottam a feltöltött üvegeket. Az edényt addig töltöttem fel langyos vízzel, hogy az üvegeket háromnegyed részig érje. Befedtem a tetejét is konyharuhával és tűzre tettem a dunsztos edényt.Forrásig hagytam a tűzön, majd levettem és ebben hagytam kihűlni a szörpöket.
Hűtőben 3-4 hónapot kibír romlásnak indulás nélkül.
Kellemes kortyolgatást!