Statisztikailag kimutatott, hogy azokban az országokban, ahol magas a halfogyasztás aránya, kevesebb a megbetegedés. Nálunk még mindig alacsony ez az arány és sokan nem is szeretik a halat, pedig nagyon változatosan lehet elkészíteni.
Én most ezt az ételt a számomra legegyszerűbben elérhető, fagyasztott, filézett tengeri halból készítettem. A friss hal, természetesen sokat emel az élvezeti értékeken. Ajánlom, hogy próbáljátok ki a köretként tálalt kapros tésztát, mert nagyon jó kiegészítője lett a halpaprikásnak.
Ahogy én készítettem:
A halat fagyasztott állapotban sós, fokhagymás tejbe áztattam két óra hosszára. Addig a hal ki is engedett. Felkockáztam kb.5x5 cm-es darabokra.
Vöröshagymát dinszteltem zsíron (ahogy a pörköltnek szoktam) adtam hozzá apróra vágott tv paprikát majd a kockázott paradicsomot is dobtam rá. Felöntöttem 3 dl száraz fehérborral (ami éppen csak ellepte) és ízesítettem sóval, borssal, fűszerpaprikával. Így főztem 20-25 percig, amikor a tejben áztatott haldarabokat is hozzáadtam. Innentől kezdve már csak rázogattam, hogy ne törjenek szét a haldarabok. 10-15 perc után óvatosan belekevertem a szaftba 3 dl 20%-os főzőtejszínt. Még egyet rottyantottam rajta és el is készült.
Tésztát főztem ki bő, sós, forró vízbe. Amikor megfőtt, alaposan lecsöpögtettem és egy tálban összekevertem a paprikás hal szaftjával és apróra vágott kaporlevéllel. Ha szükséges lehet még sózni.
Együtt tálaltam a hallal. Nagyon finom kiegészítője lett a halpaprikásnak.
Jó étvágyat!