Szeretem a rakott ételeket készíteni, mert sok időt takarítok meg vele, mellesleg nagyon finom ízeket lehet így az asztalra varázsolni. Ebben az esetben együtt sült a hússal a krumpli, hagyma és a finom zöldségek.Amíg ezek sültek csak a karfiolt kellett elkészíteni, ami pillanatok alatt meg van.
Ahogy én készítettem:
A csont nélküli karajt előző nap este pácoltam (olívaolaj, só, bors, fűszerpaprika, zúzott fokhagyma, kis fej vöröshagyma reszelve, koriander, mustármag, gyömbér, kurkuma, római kömény, 1 dl fehérbor).
Másnap egy megfelelő méretű tepsit mangalica zsírral kikentem, majd vékonyra szeletelt császárszalonnával kibéleltem az alját. Krumplit hámoztam és 0,5 cm vastag karikákra vágtam, amit a szalonnára sorakoztattam. Krumpli fűszersót készítettem (só, bors, fűszerpaprika, fokhagyma granulátum keverékéből) és megszórtam vele.
Vörös-és lilahagymát hámoztam, karikára vágtam és a krumplira sorakoztattam.
Erre került a pácolt karaj, amit újból krumplival fedtem be.
A rétegezést a zöldségekkel zártam. Három fajta paprikát (tv paprika, kaliforniai –és pritamin paprika) szeleteltem, paradicsomot karikáztam , a megmaradt két fajta hagymát rávagdostam valamint egy csokor petrezselyemzöldet is ráaprítottam.
Fóliával lefedtem és 200 fokon 1,5 órára a sütőbe dugtam ( ez az idő a mennyiség függvényében változhat). Villával ellenőrizhetjük a hús puhaságát. Akkor a fóliát leemeltem róla és reszelt sajttal megszórtam a tetejét.
Már csak annyi ideig hagytam a sütőbe, amíg a sajt rá nem olvadt.
Vajon (wokban) szép nagy karfiolrózsákat roppanósra pároltam. Sóztam, kicsit borsoztam és zöldfűszerrel megszórtam. Ezt tálaltam a rakott karaj mellé, meglocsolva a hús szafttal.
Nagyon finom kiegészítője volt a sült zöldség és a vele sült ízesített burgonya.
Egy színes és ízeiben is tökéletes ételt tálalhattam.
Jó étvágyat!