Az egészséges táplálkozás egyik pillére a hal. Minden hónapban legalább egyszer (van hogy gyakrabban is) oda csempészem az asztalunkra más-más formában. Most az apró halakat szemeltem ki és sörtésztába bundát adtam rá.

Ahogy én készítettem:
1 kg fagyasztott apró (sprotni) halból készítettem, ami 6-8 főre bőven elegendő.

A halaknak a hasát felhasítottam és késsel a bél részt kikapartam. A fejét a farkát levágtam. Folyóvízben alaposan átmostam és lecsöpögtettem, majd tiszta konyharuhával leitattam amennyire tudtam róla a vizet. Sóztam és borsoztam. Addig hagytam így állni, amíg a sörtésztát elkészítettem.
A sörtészta így készült:

40 dkg liszthez adtam egy csapott evőkanál sót, egy teáskanál borsot, egy evőkanál fűszerpaprikát. 4 db tojást kettéválasztottam, a sárgáját a fűszerezett liszthez adtam, 4 dl sörrel jól összedolgoztam. A tojás fehérjéket kemény habbá vertem és óvatosan belekevertem a tésztába. Sűrű de a kanálról még lecsurgó tésztát kell kapjunk. Ha sűrűnek találjuk még sörrel lehet hígítani.
Az így kapott masszába beletettem a kis halakat, néhányszor átforgattam.

Fél kg zsírt felhevítettem, majd a lángot kissé mérsékeltem és egyenként a tésztában alaposan megforgatott halakat kézzel óvatosan belecsúsztattam a zsírba.

Mind két oldalát szép aranysárgára sütöttem (3-4 perc egy-egy oldal). Ha marad meg a tésztából azt is ki lehet sütni, mert nagyon finom. Papírtörlőre szedtem ki és leitattam róla a fölösleges zsiradékot, majd tálra raktam.

Apró magvas, feta sajtos salátamix készült:

Három fajta salátát ( fejes saláta, madársaláta, vörös fodros saláta) apró darabokra téptem, a feta sajtot kockákra vágtam és összekevertem a salátával. Mivel a sajt elég sós ezért már nem kellett tovább sóznom. Megszórtam szezámmaggal, lenmaggal, napraforgómaggal, tökmaggal majd meglocsoltam tökmagolajjal és citromlével ízesítettem.
Kiegészítője volt még az ételnek a tartármártás. Ennek receptjét már több alkalommal közöltem.
Nagyon egészséges és finom ételt fogyaszthattunk.

Jó étvágyat!