A legegyszerűbb ételek talán a legfinomabbak, mint ez a leves is. Semmi extra, hacsak nem a babszem nagysága...
Ahogy én készítettem:
40 dkg óriás fehérbabot előző nap este beáztattam. Másnap leszűrtem a levét.
Két szál sárgarépát, 1 szál fehérrépát, ½ karalábét meghámoztam. Ezek együttesen 30 dkg súlyúak voltak.
1 evőkanál zsírt olvasztottam és a karikára vágott répákat valamint a kockára szeletelt karalábét kicsit megdinszteltem rajta. Megszórtam egy evőkanál liszttel, kicsit barnítottam, majd levettem a tűzről. Adtam hozzá egy evőkanál őrölt pirospaprikát, 1 mokkáskanál borsot,1 mokkáskanál őrölt köményt, 1 teáskanál tárkonyt, 2 cikk zúzott fokhagymát,ízlés szerint sót és borsot. Hozzáöntöttem a lecsepegtetett fehérbabot, jól összekevertem és felengedtem a leves mennyiségének megfelelő vízzel (2,5 l).
Visszatettem a tűzre és a hozzávalók puhulásáig főztem.
Közben házi csipetkét készítettem:
2 db tojást felütöttem, sóztam és annyi szitált lisztet adtam hozzá, amennyit felvett. Kemény tésztát kell kapnunk. Jól kigyúrtam, gombóccá formáltam és kézzel apró darabokat csipkedtem belőle, lisztes konyharuhára. Amikor már tapadt a tészta mindig kicsit megliszteztem. Kész állapotban is átforgattam a konyharuhán a lisztben és hagytam kicsit szikkadni.
Bő, sós forró vízben főztem ki és alaposan lecsöpögtettem.
Nem főztem a levesbe, hanem tálalás előtt öntöttem bele a kifőtt tésztát.
A kész levest megszórtam tépett petrezselyemzölddel. Erős paprikát is kínáltam hozzá.
Jó étvágyat!