A főzelékek beiktatása szükséges az étrendünkbe. Könnyen emészthetőek, gyorsan elkészíthetőek, nem hizlalóak és nagyon finomak. Sokan azt mondják, nem laktatóak és hamar megéheznek a fogyasztásuk után. Ezt könnyen ellensúlyozhatjuk, a főzelékhez szervírozott feltéttel.
Ahogy én készítem:
A zöldbabot megtisztítom, darabolom és alaposan megmosom.
Szalonnát olvasztok, és a pörcöt kiveszem belőle (esetleg tálaláskor a tetejére lehet tenni). A visszamaradt zsírban, apróra vágott vöröshagymát dinsztelek. Őrölt pirospaprikával megszórom, azonnal ráteszem a darabolt zöldbabot. Felengedem a szükséges mennyiségű (kb. két ujjnyira lepje el a babot) vízzel és ízesítem, sóval, borssal, petrezselyemzölddel, (amit fűszertojásban lógatok bele), apróra vágott kaporral, ezt belefőzöm. A zöldbab puhulásáig főzöm és tejszínes habarást készítek rá, amivel kicsikét besűrítem. A habarás úgy készül, hogy a tejszínben keményítőt (vagy lisztet)jól kikeverek, teszek bele a főzelék levéből és vissza szűröm a főzelékre. Ha sűrűnek találjuk, kevés tejjel hígítható. Már csak jól kiforralom és kész!
Tartalmasabbá tételéhez, füstölt, főtt tarját és keményre főzött tojást tálaltam.
Aki savanykásan szereti, ecettel vagy citromlével teheti ezt meg.
Jó étvágyat!