Kapros, tejszínes zöldbabfőzelék
2016. február 09. írta: SzepiÁgi

Kapros, tejszínes zöldbabfőzelék

Klasszikus főzelék, egy kicsit másképp

 

A főzelékek beiktatása szükséges az étrendünkbe. Könnyen emészthetőek, gyorsan elkészíthetőek, nem hizlalóak és nagyon finomak. Sokan azt mondják, nem laktatóak és hamar megéheznek a fogyasztásuk után. Ezt könnyen ellensúlyozhatjuk, a főzelékhez szervírozott feltéttel.

zoldbabfozelek_renamed_by_iws.jpg

Ahogy én készítem:

A zöldbabot megtisztítom, darabolom és alaposan megmosom.
Szalonnát olvasztok, és a pörcöt kiveszem belőle (esetleg tálaláskor a tetejére lehet tenni). A visszamaradt zsírban, apróra vágott vöröshagymát dinsztelek. Őrölt pirospaprikával megszórom, azonnal ráteszem a darabolt zöldbabot. Felengedem a szükséges mennyiségű (kb. két ujjnyira lepje el a babot) vízzel és ízesítem, sóval, borssal, petrezselyemzölddel, (amit fűszertojásban lógatok bele), apróra vágott kaporral, ezt belefőzöm. A zöldbab puhulásáig főzöm és tejszínes habarást készítek rá, amivel kicsikét besűrítem. A habarás úgy készül, hogy a tejszínben keményítőt (vagy lisztet)jól kikeverek, teszek bele a főzelék levéből és vissza szűröm a főzelékre. Ha sűrűnek találjuk, kevés tejjel hígítható. Már csak jól kiforralom és kész!


Tartalmasabbá tételéhez, füstölt, főtt tarját és keményre főzött tojást tálaltam.
Aki savanykásan szereti, ecettel vagy citromlével teheti ezt meg.

012_renamed_by_iws_11.jpg


Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr428373630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2016.02.10. 13:07:46

Igen, a fűszerek. Nem szerettem a zöldbabot, mondván fű íze van. Aztán pár éve kaptam egy adagot, valamit csinálni kell vele, és betalált a tárkony. Teljesen elvarázsolta, azóta imádom. Ugyanígy készítem, csak én tejföllel habarom be.

SzepiÁgi 2016.02.10. 17:20:57

@élhetetlen:
Örülök, hogy egy fűszerrel elfogadhatóvá vált! Én ehhez a sok-sok kaprot imádom, de megfogom próbálni ezek után tárkonnyal is. Köszönöm az ötletet. Teljesen jó a tejfölös habarás is, ha azzal szereted.
süti beállítások módosítása