Családom nagyon kedveli a karfiolt, így nálunk a karfiol a zöldségek királynője. Sokféleképpen el lehet készíteni és mindegyik nagyon finom. A mostani variáns is nagyon kedvünkre való volt.
Ahogy én készítettem.
A karfiolt ételízesítős vízben enyhén megfőztem.
A darált húst hagymás zsíron megsütöttem, finom magyaros ízesítéssel (füszerpaprika, só bors, köménymag).
A tepsi alját szorosan kiraktam bacon csíkokkal és erre került egy sor karfiol rózsa. Ezt beterítettem a sült daráthússal és megint karfiol következett. A darálthús süléséből visszamaradt lében elkevertem egy nagy doboz 20%-os tejfölt és bevontam vele a a karfiolt.
Burgonyát hámoztam és félbevágva körbe raktam vele a karfiolt a tepsi szélén. Megszórtam ételízesítővel is. Fóliát tettem rá és bedugtam a sütőbe. 40 percig sütöttem a fólia alatt.
Közben elkészítettem a sajtszószt:
Sajtot reszeltem (finomabb ha többfélét használunk) és vajjal megolvasztottam. Zöldfüszerekkel és kevéske sóval, borssal ízesítettem. Tejjel fokozatosan adagolva azt hozzá és állandóan kevergetve a kellő sűrűségűre főztem. A reszelt sajtból tettem félre.
40 perc után levettem a tepsiről a fóliát és a karfiolt bőven megszórtam reszelt sajttal. A krumplikat pedig aprított petrezselyemzölddel. Addig sütöttem még, amíg a sajt is szép színt nem kapott.
Melegen tálaltam, szervírozáskor még meglocsoltam a sajtszósszal és külön is kínáltam azt.
Jó étvágyat!